Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

EU-godkänt sökes för biologisk utsädesbehandling

Företaget BioAgri AB i Uppsala har länge sålt det biologiska bekämpningsmedlet Cedomon i Sverige och i andra länder där medlet haft tillfällig registrering. Nu väntar företaget otåligt på ett besked från EU om att Cedomon ska registreras på europamarknaden. BioAgri ägs av Lantmännen Invest, och omsätter i dagsläget motsvarande 5 miljoner årligen. Cedomon används som betningsmedel framför allt mot bladfläcksjuka i korn (Drechslera). Den aktiva substansen i Cedomon är en bakterie som förekommer naturligt i våra jordar. Bakterien är alltså inte genetiskt modifierad. Medlet är godkänt och används inom ekologisk odling. – Cedomon-behandlingen ger en skörd som mycket väl konkurrerar med kända kemiska betningsmedel. Skördeökningen jämfört med obetat utsäde ligger mellan 3 och 5 procent i Sverige och kan vara betydligt större i andra länder, säger Anders Hartman, VD BioAgri.

2003-10-06