Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stor efterfrågan på eko-slaktkyckling

Bosarpskyckling i Blentarp i Skåne är Sveriges enda stora ekologiska kycklingproducent. Företaget sålde under 2002 runt 20 000 eko-kycklingar och i våras byggde man ut för en produktion på upp till 50 000 eko-kycklingar per år. – Vi ser att det finns en god marknad för svensk eko-kyckling, men det är ingen lätt produktion. Ju mer man ökar, desto känsligare är produktionen för störningar. Klarar man att hantera smittorisk och skötselproblem så går det visst att sälja mer kyckling, säger Claes Alwén för Bosarpkyckling. En av de stora skillnaderna från konventionell kycklinguppfödning är att kycklingarna slaktas tidigast vid 81 dagars ålder, vilket enligt Claes ger ett fast och smakrikt kött som är mycket uppskattat bland köparna. En konventionell kyckling föds upp på ca 35 dagar.

2003-09-24