Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Swedish Meats höjer KRAV-tillägget

Swedish Meats höjde i veckan KRAV-tillägget för KRAV-grisar med 40 öre till totalt 9 kronor kilot. Med höjningen noteras KRAV-fälsket till 18,55 kronor kilot. Anledningen till att KRAV-gris produktionen det senaste året minskat är främst det låga priset på konventionellt fläskkött som gett en dålig lönsamhet i produktionen. Med höjningen hoppas Swedish Meats nu kunna gjuta mod i producenterna och få de att fortsätta producera KRAV-grisar. Just nu slaktar Swedish Meats cirka 300 KRAV-grisar i veckan, jämfört med cirka 40 000 konventionella grisar. – Nu är förutsättningarna lagda för att stärka KRAV-märkt kött över hela linjen. Industrikunderna visar ett större intresse för KRAV-godkänt kött samtidigt som detaljhandel ökar sina åtagande. Det ger förutsättningar för att få en bra avsättning för hela djuret, säger Camilla Sandenskog, produktchef Scan Foods. Ifjol slaktade Swedish Meats cirka 20 000 KRAV-grisar och i år så slakten redan minska med ett par tusen KRAV-grisar. Fortsätter denna trend så kan KRAV-grisproduktionen i Sverige minska med cirka 25 procent i år till cirka 15 000 slaktade KRAV-grisar vid Swedish Meats. Något som går helt stick i stäv mot de planer som Swedish Meats satte uppe för ett par år sedan. Då skulle Swedish Meats slakta 50 000 KRAV-grisar 2005. Källa: Veckans Ekolantbruk

2003-08-26