Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla Foods sänker mjölkpriset i Danmark

Arla Foods i Danmark sänker det ekologiska mjölkpriset med 6 svenska öre per kilo mjölk från och med den 1 oktober i år. För en mjölkgård med 100 mjölkkor medför sänkningen ett intäktsbortfall på 44 000 kronor årligen, skriver den danska tidningen Okologiskt Jordbrug i sitt senaste nummer. Prissänkningen är ett steg för att få balans i överskottsproduktionen av ekologisk mjölk i Danmark och vid Arla Foods. På två år har över 80 ekologiska mjölkproducenter slutat och fram till jul hoppas Arla Foods att ytterligare ett gäng ekologiska mjölkproducenter lägger av. Vid årsskiftet skall nämligen 177 danska ekologiska mjölkleverantörer till Arla Foods välja om de skall fortsätta sin ekologiska produktion eller ej. Totalt har Danmark 750 ekologiska mjölkproducenter som producerar 450 miljoner liter mjölk jämfört med Sveriges 460 ekologiska mjölkproducenter som producerar 140 miljoner liter mjölk. Arla Foods köper idag in 85 procent av all ekologisk mjölk som produceras i Danmark men endast 40 procent av detta kan säljas iform av ekologiska mjölkprodukter.

2003-08-19