Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vita höns bättre än bruna

I Sverige är 90-95 procent av hönsen vita, eftersom svenskar gärna äter ägg med vitt skal. Situationen är annorlunda i vårt grannland Danmark. Danskarna äter helst bruna ägg från bruna höns. Detta ställer till problem eftersom det i flera undersökningar visats att de vita hönsen har lägre dödlighet och har färre beteendestörningar än de bruna hönsen. Detta medför i slutänden att de vita värphönsen visats sig vara betydligt lönsammare än de bruna värphöns i ekologisk äggproduktion. – Jag har haft högre dödlighet i den konventionella besättningen inomhus, än i KRAV-besättningen, på grund av att det är bruna höns i den konventionella. De bruna hönsen har högre dödlighet än de vita, samt att de är känsligare för variationer i miljö och foder än de vita. Missar man i styrningen av ljus och foder får man snabbare beteendestörningar, såsom fjäderplockning och kannibalism, i den bruna värphöns besättningen, säger Lennart Frimodig, äggproducent i Lidköping.

2003-06-18