Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

God efterfrågan på eko-morötter

På Widegrens gård på Gotland tog lagret av ekologiska morötter slut tidigare än man beräknat. Efterfrågan är god, och företaget har ökat andelen ekologisk odlingsareal successivt sedan starten på 80-talet. –Största anledningen till att vi tvekar inför en utökning av den ekologiska produktionen av morötter är risken för angrepp av insekter och svampsjukdomar. Får vi dessa angrepp kan det slå ut hela skörden och vi står med en tom packerifabrik och kunder utan vara. Hittar vi en lösning på problemen ökar vi gärna produktionen. Om 5-10 år hoppas vi att alla morötter som odlas på gården ska vara ekologiska, säger Dan Widegren. Morotsflugan är den insekt som morotsodlare fruktar mest. Angrepp från flugan kan slå ut hela skörden och även orsaka förödande förluster i lagret. Widegrens odlar 14 hektar ekologiska morötter. Dessutom köper de in morötter från motsvarande areal av andra eko-odlare på Gotland

2003-05-30