Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dyr misslyckad eko-mjölk export för Arla Foods

Arla Foods har problem med överskottsproduktion av ekologisk mjölk i Danmark. De senaste åren har endast en tredjedel av den ekologiska mjölken i Danmark sålts i form av ekologiska mejeriprodukter, resten har sålts som konventionell mjölk. Tidigare har det danska överskottet kunnat exporteras, men denna möjlighet verkar nu ha runnit ut i sanden. - Vi har insett att det inte går att sälja ekologisk mjölk på export. Vi trodde mycket på England och Tyskland. Men exporten har blivit nästan obefintlig, säger Finn Bitsch koncerndirektör på Arla Foods till Land Lantbruk. Ifjol kostade överproduktionen av den ekologiska mjölken Arla Foods 100 miljoner kronor. För varje kilo ekologisk mjölk betalar Arla Foods i Danmark ut ett eko-tillägg på 0,43 danska kronor. I år ökar denna kostand troligtvis till mellan 110 och 120 miljoner kronor om produktionen fortsätter att öka och försäljningen fortsätter som tidigare. Detta gör att Arla Foods nu vill minska produktionen av ekologisk mjölk med helst över 100 miljoner kilo per år i Danmark. Arla Foods hoppas nu att minst 20 procent av de danska ekologiska mjölkproducenterna skall sluta under detta och nästa år.

2003-05-08