Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Irländskt eko-nötkött i svenska butiker?

Den brittiska kampanjen ”Buy Brittish” slår nu hårt vid många länder som har exporterat eko-produkter till England. Sverige och Danmark har det senaste året fått känna på vad det innebär. Swedish Meats har tappat hela sin export av KRAV-nöt till England och även Arla har blivit av med betydande exportvolymer på olika ekologiska mejeriprodukter. Enligt engelska regeringens planer så vill man minska importen av ekologiska livsmedelsprodukter från idag 70 procent till 30 procent. Nästa land som nu kommer drabbas är Irland och deras ekologiska nötköttproduktion. Idag exporterar Irland 80 procent av sitt ekologiska nötkött till England och nu är oron stor att produktionen kommer att slås ut. Vid en utebliven export till England så kommer de Irländska producenterna självklart att leta efter nya marknader för sitt nötkött. Kanske Sverige då blir ett alternativ?

2002-09-16