Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ebi och Stava intressanta eko-sorter

De lantbrukare som satsar på att odla ekologiskt höstvete till brödsäd bör vara noga med sitt sortval. I försök som genomförts i mellersta Sverige har man visat att sorterna Ebi och Stava är klart bättre än den gamla mätarsorten Kosack. Proteinhalten för Ebi har i försöken legat 0,5 till 1 procent bättre än Kosack. I en situation där man skulle bomma proteinhalten och få sälja brödvetet istället som fodersäd så kan detta röra sig en minskad intäkt på 15 till 30 öre per kilo spannmål. Omräknat till en normalskörd blir det en minskad intäkt på upp till 1 000 kronor per hektar. – Det finns ingen anledning att idag odla sorten Kosack i ekologisk odling. Sorterna Ebi och Stava är betydligt bättre. Ebi har en högre proteinhalt än både Kosack och Stava, vilket är en mycket viktig faktor när man odlar höstvete till brödsäd. De nya sorterna är dessutom friskare och Stava har ett bra falltal och är stinksotsresistent. Ebi har avkastat bättre än både Stava och Kosack, vilket gör att den sorten ser mycket intressant ut framöver, säger Ingemar Gruvaeus på Hushållningssällskapet i Skara. Vid spannmålsfirmorna Forsbeck, Svenska Lantmännen, Svenska Foder och Skånefrö kan man idag köpa KRAV-godkänt utsäde av höstvete(Stava, Kosack, Ebi), råg (Amilo, Nikita, Espirit) och rågvete(Eldorado, Fidelio, Lamberto och Modus).

2002-09-11