Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Fortsatt prispress på svenskt KRAV-kött

Efterfrågan på KRAV-godkänt nöt- och griskött är idag betydligt lägre än önskat. Många konsumenter tycker att det är för stor prisskillnad mellan konventionellt och ekologiskt kött och köper därför inte KRAV-köttet. I höst kommer även svenskt KRAV-kött för första gången få konkurrens av betydligt billigare KRAV-nötkött som exporteras av North Trade från Uruguay. I framtiden man även räkna med vår granne i söder kommer att försöka ta marknadsandelar på KRAV-griskött. Detaljhandelns budskap är enkelt för KRAV-köttet. Sänk priset så kan vi sälja större volymer med KRAV-kött. En prissänkning skulle innebära att man måste sänka KRAV-tillägget och därmed också minska betalningen för KRAV-köttet till producenten. Något som skulle få många pressade KRAV-köttsproducenter att överväga att sluta sin produktion. – Vi satsar men kunderna tycker det är för dyrt. Skinka och fläskfilé går att sälja, men de andra delarna på grisen är svårsålda. För att efterfrågan skall öka så behöver köttet bli billigare, säger Jenny Köpper, Coop´s köttchef till ATL. KRAV-tillägget för nötkött har successivt sänkts under året, vilket gör att producenterna redan är under ekonomisk press. - Det är klart att det här är besvärligt för uppfödarna. För märkeskvalitet har de fått 4,50 kronor mer per kilot än vad de får nu, säger Lars Nilsson, tillförselansvarig nöt Swedish meats. Källa:ATL

2002-08-24