Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dansk prispress på eko-kött

I Danmark säljs idag endast en tredjedel av eko-köttet som ekologiskt kött. Resten säljs som konventionellt kött med uteblivet merbetalning till lantbrukaren. Detta är ett svårt slag för de danska ekologiska köttproducenter som har satsat på denna dyrare produktionsform. På årsbasis tror man att det kommer att röra sig om cirka 3500 ton ekologiskt kött som på grund av minskad efterfrågan kommer att behöva säljas som konventionellt kött. De danska ekologiska köttproducenterna förlorar därmed lite drygt 7,5 miljoner kronor i uteblivna eko-intäkter. – Om så många lantbrukare går miste om det ekologiska tillägget är det en säker väg mot ruinens brant. Det är så dyrt att producerar ekologiskt att ingen lantbrukare kan klara sig utan tillägget, säger Karsten Deibjerg, chef för Friland A/S som är Danish Crowns ekologiska division, till Jyllands-Posten.

2002-08-07