Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Energisnål odling

En Schweizisk studie som publicerades i Nature Science visar att ekologisk odling förbrukar hälften så mycket energi, ger näringsrikare jord och mindre utsläpp jämfört med konventionell odling. Försöket har pågått i 21 år och innehåller odling av vete, potatis och gräs som odlats ekologiskt utan gödning och bekämpningsmedel samt konventionellt. De Schweiziska forskarna som genomfört studien menar att ekologiskt lantbruk lönar sig i längden trots lägre avkastning. Enligt studien förbrukar ett ekologiskt lantbruk endast hälften av den energi som går åt för att driva en konventionell gård. Mycket av energin som förbrukas i den konventionella driften kommer från tillverkningen av handelsgödsel och bekämpningsmedel. Nackdelen med den ekologiska produktionen var enligt forskarna den lägre avkastningen. I genomsnitt hade de ekologiska grödorna 20 procent lägre skörd jämfört med de konventionella. Potatis var sämst med 40 procent lägre skörd. Tips: Ekowebs växtodlingskalkyler.

2002-07-04