Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nya diskussioner om ekologiskt potatis utsäde

Under vecka 25 hade referens gruppen som ska diskutera utvecklingen av ekologiskt potatisutsäde i Sverige möte. I gruppen ingår representanter från bland annat KRAV, SUK och SPOR. Ekoweb har pratat med SPOR:s representant Magnus Andersson som var med på mötet. Problemet med utsädet idag är att det finns möjlighet att köpa konventionellt odlat utsäde när det inte finns något ekologiskt att få tag på. Detta gör att en del lantbrukarna väntar med att beställa utsäde tills att dispenserna har gått ut och på så sätt kan de köpa ett billigare utsäde. För att begränsa problemet funderar EU-kommissionen på att upprätta en data bas där man samlar allt ekologiskt utsäde som finns inom hela EU. Därefter skulle man upprätta en regel som säger att man inte får köpa konventionellt utsäde förrän allt ekologiskt utsäde är slut inom hela EU. -Danmark och Holland har anmält sitt intresse och sagt att man kan producera ekologiskt utsäde till hela EU, säger Magnus Andersson på SPOR till ekoweb. I dags läget tycker jag att det vore dumt att låta Danmark och Holland roffa åt sig hela marknaden för ekologiskt potatis utsäde. Samtidigt har vi i Sverige inte kommit lika långt som dessa länder när det gäller försök och utveckling av nya sorter. Därför efterlyser Andersson försök och utvecklings arbete inom området i Sverige. Annars är det nog bara att acceptera import av ekologiskt potatis utsäde i framtiden.

2002-06-27