Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Referens grupp diskuterar ekologiskt potatisutsäde

1995 startade Jordbruksverket arbetet med att ta fram ekologiskt utsäde till samtliga odlade grödor i Sverige. Man delade in odlingen i fyra referens grupper varav en potatis grupp. I referensgrupperna har representanter från bland annat SUK, KRAV och SPOR ingått. -EU har satt ett krav på sina medlemsländer att allt utsäde ska vara ekologsikt producerat 31 december 2003. För stråsädesgrödor och för vallproduktion har utvecklingen kommit en bra bit på väg, problematiken är större för potatis och grönsaksfröer. Eftersom att problemet är långt ifrån löst och möjligheten till dispens kommer att minska efter 2004 måste något göra för att lösa frågan, säger Magnus Andersson på SPOR.

2002-06-24