Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Syd: Fina vårgrödor i södra Sverige

Första skörden är avklarad på de ekologiska vallarna i Skåne. Skörden var bra både volym och näringsmässigt, säger Stefan Lundmark, HIR-rådgivare på Hushållningssällskapet i Kristianstad till ekoweb. Spannmåls grödorna ser hyfsade ut men de höstsådda grödorna lider av sen sådd och en blöt höst med packnings skador. De vårsådda spannmålsgrödorna ser bättre ut än normalt. Det största problemet i odlingarna har varit stor förekomst av ogräs som också har gynnats av väderleken. Ogräs och regn vid fel tidpunkt har orsakat problem i de ekologiska fälten med sockerbetor. Lundmark tror att viss sockerbetsareal kommer att slås ut på grund av de stora ogräshärdarna. När det gäller ekologisk potatis ser det mycket bra ut. Än har man inte fått några larm om blad mögel. Höstrapsen har klarat sig bra från angrepp av rapsbaggar mycket på grund av den tidiga blomningen.

2002-06-20