Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Öst – Fina ärtor, oljeväxter och höstvete

– Oljeväxter, höstsäd och klövervallarna har klarat sig bra efter den milda vintern. Höstveten såddes runt den 20 – 25 september ifjol, cirka 10 dagar senare än konventionell höstvete för att minska förekomsten av höstgrodda ogräs. Den milda vintern har dock gjort att det minst är normalt ogrästryck i år. Den första vallskörden blev mycket bra, med stor mängd och höga protein- och energivärden. På vissa ställen var det blött vid sådden av vårsäden och vårsäden lider nu också av kvävebrist, eftersom det organiska kvävet inte mineraliserat i tillräckligt stor omfattning ännu. Men sammanfattningsvis så ser det bra ut i området kring Linköping, säger Torbjörn Lovang, VD Lovangruppen Vikingstad.

2002-06-19