Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

KRAV-märkt nötkött från Uruguay

Från och med augusti blir KRAV-märkt nötkött tillgängligt i större skala för svenska konsumenter. KRAV har godkänt ekologiskt nötkött som produceras i Uruguay under varumärket Naturkött. Det färska vakuumförpackade köttet importeras av North Trade i Stockholm, och fraktas, väl kylt, till Sverige per båt. - De volymer av inhemskt KRAV-märkt nötkött som hittills funnits på marknaden har inte täckt efterfrågan och har dessutom kostat betydligt mer än vanligt nötkött, säger Johan Hållbus, vd för North Trade. - Vi vill erbjuda ett alternativ med hög kvalitet producerat i Uruguay, där de naturliga förutsättningarna för ekologisk köttproduktion är idealiska. Djuren strövar fritt i öppna, orörda betesmarker året om. Och producenternas arbetsmetoder och ambitioner stämmer väl överens med vår egen syn på djurhållning och produktkvalitet, säger Johan Hållbus. - Den ekologiska produktionen i Uruguay kontrolleras och certifieras på plats av certifieringsorganisationen SKAL. De har anpassat sina regler och sin kontroll till KRAVs svenska regelverk. Därför kan nu North Trades import av SKAL-certifierat nötkött under varumärket Naturkött bli KRAV-märkt, säger Ewa Bellbrant, avdelningschef för livsmedelskontrollen på KRAV. KRAV-märkt Naturkött kommer att finnas tillgängligt från augusti i butiker och restauranger som värnar om miljö och hög kvalitet. North Trade startades 1990 och omsätter idag ca 400 miljoner kronor. Kunder är restaurang- och storköksgrossister samt livsmedelsindustrin och detaljhandeln och står för ca 15 procent av den totala köttimporten till Sverige.

2002-06-14