Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vart tog efterfrågeökningen vägen på KRAV-nötkött?

Tillförseln av KRAV-djur till Swedish Meats är idag större än efterfrågan. Den svenska marknadens behov av ekologiskt nötkött beräknas i år öka med 300 KRAV-djur från 7400 år 2001 till 7700 KRAV-djur år 2002. Totalt räknar Swedish Meats att det finns 9000 KRAV-djur tillgängliga för slakt 2002. Alltså ett överskott på KRAV-djur med 1300 djur. Anledningen till överskottet är att tillförseln av KRAV-nöt ökat markant det senaste året. Efterfrågan på KRAV-nötkött har under samma period ökat, men inte i samma takt som tillförselökningen. – Handeln har gett oss tydliga signaler om att de vill köpa KRAV-märkt nötkött. Nu tycker jag att det är upp till bevis och öka beställningarna ytterliggare. Som det ser ut idag kan vi inte plocka in fler KRAV-producenter på under 2002. Det innebär att de som anmält intresse för KRAV-nötkontrakt på inte kan räkna med att få något KRAV-kontrakt i år, säger Camilla Sandenskog, produktchef nöt Swedish Meats.

2002-06-13