Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Debatt: Slöa köttproducenter mister KRAV-tillägg

Slaktkön på KRAV-nötboskap för leverans till Swedish Meats beror till stor del på slarv från de ”nya” KRAV-nötköttsproducenterna. Vid omläggningen till ekologisk produktion har man inte anmält att man vill lämna KRAV-djur till Swedish Meats och därmed har Swedish Meats inte heller kunnat planera för att sälja djuren. Swedish Meats har inte heller kunnat tala om hur efterfrågan på KRAV-djur ser ut, samt vilka leverans kontrakt som finns tillgängliga. Vill man kunna få ut ett mervärde för sin produktion på gården måste man lyssna på vad marknaden är beredd att betala för och vilka kontrakt som finns tillgängliga. Detta har många nya producenter struntat i. Nu riskerar därför de ”slarviga producenterna” att få slakta och sälja sina djur konventionellt, utan KRAV-tillägget. Och felet är inte Swedish Meats utan de producenter som inte undersökt om det finns en möjlighet att sälja KRAV-djur enligt den produktion man startat till Swedish Meats eller någon annan aktör.

2002-06-12