Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

KRAV-kontrakt guld värda

Marknaden för ekologiska produkter styr idag utvecklingen och tillväxttakten för den ekologiska produktionen. Just nu bromsar marknaden den ekologiska tillväxttakten. Många kvoter och kontrakt är fyllda och marknaden växer långsammare än tillströmningen av intresserade producenter. Idag får man stå i kö för att bli ekologisk mjölkproducent, ekologisk betodlare, ekologisk nötköttsproducent, ekologisk äggproducent, samt för att få attraktiva ekologiska spannmålskontrakt. Marknaden är begränsad och förädlingsföretagen anser att det är viktigt att kvotera de ekologiska leveranserna för att marknaden inte skall kollapsa. Den stora fördelen med den kontrollerade marknaden är att förädlingsföretagen oftas kan hålla ett högre pris till producenten. Detta kan man se idag iform av god lönsamhet i många ekologiska produktionsgrenar. Styrda kontrakt lyfter också av en del av risken från lantbrukaren till förädlingsföretaget och kunden. De producenter som idag sitter på befintliga KRAV-kontrakt har skapat sig en intressant marknadsposition, vilken kan vara värda guld i framtiden. Det finns dock kvar en hel del intressanta kontrakt på marknaden, såsom ekologisk spannmål- och utsädesproduktion, KRAV-grisproduktion och grönsaksproduktion.

2002-06-07