Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ingen charkutveckling på eko-griskött

Marknaden för ekologiskt griskött är lugnare nu än för ett år sedan. Swedish Meats export av både nöt- och griskött till England har de senaste månaderna minskat. Av grisköttet är det främst ädla styckdetaljer som exporterats till England och i Sverige säljs det mer av alla styckdetaljer av grisköttet. Dock säljs en väldigt liten del av köttet idag som charkprodukter, vilket gör att styckdetaljerna, som motsvarar cirka 50 procent av grisen, själv får dra in hela KRAV-tillägget till den ekologiska grisen. – Försäljningen av styckdetaljer av ekologiskt griskött går bra för oss, men vi får jobba för det. Däremot är jag orolig för utvecklingen av charkvaror för ekologiska produkter. Cirka en fjärdedel av grisen är lämplig för charkprodukter och har står det still i utvecklingen idag. Det behövs nu ett gemensamt krafttag mellan handel, tillvekningsföretag och producenter för att få igång tillverkningen av ekologiska charkprodukter, säger Majsan Pense produktchef griskött Swedish Meats.

2002-05-22