Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ingen ökning av antalet KRAV-grisar i år

I år räknar Swedish Meats inte med någon stor ökning av antalet slaktade ekologiska slaktsvin. Just nu råder det en balans mellan mindre producenter som slutar och de nya som vill pröva sin lycka med KRAV-produktionen. Först 2003 räknar Swedish Meats med att kunna öka antalet slaktade KRAV-grisar igen. – En starkt begränsande faktor för ökningen av antalet producerade ekologiska grisar idag är det höga spannmålspriset. Det höga foderpriset gör att produktionen blir mindre lönsam, vilket också medför att de som är intresserade av att börja med KRAV-produktionen väntar, säger Billy Stridh, tillförselansvarig gris Swedish Meats. Under 2001 betalade Swedish Meats i medel 6,23 i KRAV-tillägg per kg griskött. Precis som i den konventionella produktionen så efterfrågas främst styckdetaljerna skinka, fläskfilé, karré, fläsk och kotlett. Dessa efterfrågade styckdetaljerna står för knappt 50 procent av djurets vikt och de har det tunga ansvaret att dra in merbetalningen för hela KRAV-grisen.

2002-05-06