Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Större flexibilitet med KRAV-produktion

Att lägga om sin produktion till ekologisk produktion kan vara ett smart strategiskt val i år. Karenstiden är bara ett år och utvecklingen av marknaden och priserna på ekologisk spannmål ser positiv ut. Den som lägger om produktionen till ekologiskt spannmålsproduktion idag kommer dessutom också ha en större flexibilitet i sitt företag framöver. Om marknaden för ekologisk spannmål fortsätter att utvecklas positivt kan man fortsätta produktionen och skulle den svikta går det snabbt att lägga om produktionen till konventionellt igen. Att gå åt det andra hållet bedömer ekoweb att det kommer att vara en betydligt dyrare och mer riskfylld åtgärd än det är att lägga om gården idag. Om några år kommer minst en två års karenstid att gälla. Dessutom kommer man inte ha samma möjlighet att få samma kontraktsmöjligheter på KRAV-spannmålen som det finns idag. Inom KRAV-produktionen finns det också stora möjligheter att tjäna pengar om drömskörden slår in. Lyckas man med skörden av höstvete, vårvete, åkerböna, ärtor och raps är det inte omöjligt att nå den magiska TB2 gränsen på 10 000 kronor per hektar.

2002-04-24