Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

KRAV-spannmål starkt på hemmamarknad

Över 90 procent av den ekologiska spannmålen som produceras i Sverige säljs i Sverige. Jämför man detta med konventionell spannmål så exporterades en tredjedel av spannmålen. Detta innebär att den ekologiska spannmålen är mindre känslig för valutasvängningar än den konventionella spannmålen. De ekologiska spannmålskontrakten är idag också i många fall knutna till specifika kontrakt och produkter i samarbete med bagerier, supermarknadskedjor och andra företag i Sverige. Detta medför att risken för import av ekologisk spannmål idag är relativt liten. De länder som idag exporterar lite större mängder ekologisk spannmål är Argentina och Australien. De stora importörerna i EU är Tyskland och England.

2002-04-24