Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Satsa på rätt höna!

I den danska tidningen okologisk jordbrug har man jämfört en besättning med Hellevad-hönor mot Fjerkraerådets normaltal för en ekologisk äggproduktion i Danmark. Resultatet visar att Hellevadbesättningen har ett täckningsbidrag som är 46 procent bättre per höna än för normproduktionen. Idag har en Hellevadbesättning (3000 st hönor) ett täckningsbidrag på 136 kronor per höna mot 93 kronor för normbesättningen. Anledningen till den stora skillnaden i täckningsbidrag är en lägre dödlighet (7 procent mot 10 procent), fler lagda ägg (278 st mot 257 st) och en mindre foderförbrukning per kg producerat ägg (2,48 kg mot 2,92 kg) vid Hellevad besättningen än vid normbesättningen. Det ekologiska hönsfodret kostar idag cirka 3,00 – 3,50 kronor per kg i Danmark. Jämförelsen är baserad på en äggläggningsperiod på ett år.

2002-04-23