Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Finax tror på ekologiskt

Idag saluför cerealieföretaget Finax från Helsingborg fyra stycken ekologiska produkter, två sorters brödmixer och två sorters bakade müsli (Finax Crunch Jordgubb och Finax Crunch Naturell). Dessa produkter tillverkas i Finaxs anläggningar i Danmark. Under 2001 omsatte Finaxs ekologiska produkter 0,6 miljoner kronor och under 2002 räknar Finax med att öka detta till 1,2 miljoner kronor. Den ekologiska spannmålen köps idag in från danska producenter. De ekologiska produkterna stod för mindre än en procent av Finax omsättning 2001. – De närmaste åren räknar vi med att utöka produktsortiment med ett par nya ekologiska produkter. De nya produkterna kommer inte att vara traditionella spegelprodukter, utan dessa skall tillföra produktsortimentet någon mer än bara vara ekologiskt. Om inget drastiskt händer i samhället (ny matskandal såsom galna kosjukan) så tror jag att våra ekologiska produkter kommer att stå för 3 till 4 procent av våran totala omsättning om tre till fem år, säger Thore Svensson Vd Finax. Finax omsätter idag cirka 290 mkr och har 50 anställda. Finax huvudkontor finns i Helsingborg och Finax utvecklar och marknadsför spannmålsbaserade livsmedel som müsli, brödmixer och mjöl. Företaget ägs av bröderna Leif och Rolf Abdon och ingår i Abdon Mills. Abdon Mills omsätter drygt 3 miljarder kronor per år och bedriver verksamhet i ett tiotal länder.

2002-04-22