Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Långsiktigt arbete för Swedish Meats

Camilla Sandenskog, på Swedish Meats tror på en långsiktig försäljningsökning av ekologiskt kött i Sverige. Under hösten och vintern 2001/2002 har efterfrågan varit relativt hög på KRAV-godkänt bit och trågpackat nötkött. Trots det har Lars Nilsson, ansvarig för tillförsel nöt på Swedish Meats har ett 80-tal lantbrukare som står i kö för att få leverera sina djur, men i nuläget är det inte möjligt att ta in nya leverantörer på nötsidan. Billy Stridh, ansvarig för tillförsel gris på Swedish Meats säger till ekoweb att efterfrågan på KRAV-godkänt griskött varit bra under hösten och framför allt under julen 2001. Enligt Stridh finns det möjligheter att dubbla försäljningen av KRAV-godkänt griskött på två års sikt, till cirka 40 000 slaktade grisar per år. Just nu finns det inte producenter för att matcha en sådan försäljnings ökning, men Swedish Meats är i kontakt med ett antal leverantörer som kan tänka sig att producera ekologiska grisar inom 1-2 år. För att nå målen med 40 000 slaktade grisar per år krävs dock att konsumtionen ökar, tillägger Stridh. Exporten av ekologiskt griskött går mycket bra, tre leverantörer i England köper 35-40 procent av det ekologiska gris köttet som processas av Swedish Meats. Det är framför allt styckade detaljer som säljer i England. Swedish Meats arbetar just nu med en ny varumarknadsplan för ekologiskt kött. Planen kommer att presenteras under våren.

2002-04-04