Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Topp ökar användningen av ekopotatis

SPOR-konsulenten Magnus Andersson tror att årets skörd av ekologisk potatis i västra Götalands län kommer att bli normal eller lite över det normal. Som vanligt är det bladmöglet som ställer till problem för odlarna, men odlingssäsongen har bjudit på bra väder vilket har gjort att potatisen har fått den tillväxtperiod som är nödvändig för en bra skörd. Ulf Nilsson, inköps och odlingsansvarig på företaget Topp i Brålanda tror att marknaden för ekologisk potatis kommer att växa under kommande år. Topp har i år fördubblat inköpen av eklogisk potatis till 800 ton, varan köps från Raggårdens Produkter i Arentorp. Företaget förädlar potatisen till pommesfrites, strips och klyftpotatis med och utan skal. Produkterna säljs genom det egna varumärket Topp, och till KF som märker produkterna med Änglamark. Under hösten startar också ett samarbete med Hemköp. Ulf tycker att framtiden för ekologiska potatisprodukter ser ljus ut. Det största problemet är att få plats i livsmedelsbutikernas hyllor. Nästa år kommer Topp att köpa in cirka 1000 ton potatis. Topp har även en liten produktion av ekologiska konservärtor(30-40 ton) och morötter(30-40 ton). Produkterna säljs till KF. Marknaden för konservärt och morot är tuff, men Topp kommer att ligga kvar på samma produktionsvolym även nästa år, avslutar Ulf.

2001-09-07