Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla segrade i tvist om ”green washing” i Danmark

Danska veterinär- och livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, anser inte att det finns någon vilseledning av konsumenterna när Arla marknadsför sina mejeriprodukter i Arla EKO-serien som klimatneutrala genom köp av klimatkrediter.

Det är tillåtet att Arla marknadsför ost, yoghurt och smör från Arla EKO-serien som klimatneutralt via klimatkrediter i utländska skogsprojekt, lyder den samlade bedömningen från den danska Fødevarestyrelsen.

I slutet av 2020 fick Fødevarestyrelsen ett klagomål från Margarine föreningen, som anser att det är ”green washing” när Arla Foods marknadsför Arla EKO-produkter som CO2-neutrala, kompenserade med klimatkrediter.

Efter att ha granskat Arlas marknadsföring och dokumentationen bakom klimatkrediterna har Fødevarestyrelsen kommit till motsatt slutsats. Den danska myndigheten bedömer att påståendena överensstämmer med marknadsföringsreglerna som finns i Danmark.

Enligt Fødevarestyrelsen bedömning är det är klart och enkelt för konsumenterna att förstå att påståendet om CO2-neutralitet endast gäller Arla EKO-produktserien, eftersom Arla EKO -produkterna tydligt anger "att vi kompenserar för utsläpp av växthusgaser från ko till bord på denna Arla EKO -produkt.

Källa: www.okologi.nu

2021-08-05