Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Fodervete vill djurgårdarna i EU ha

Försäljningen av ekologisk spannmål rullar på för R2 agro, aktören som har specialiserat sig på att sälja lastbilar med ekologisk spannmål i framförallt Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Finland och Danmark. Fodervete, fodervete och fodervete är det som efterfrågas just nu i Europa.

- Efter årsskiftet så har det varit bra drag i fodervete marknaden i EU. Det är mycket färdigfoder som skall tillverkas och många ekologiska djur som skall ha mat. Det märks och det har också gjort att priserna på ekologiskt fodervete har gått upp cirka 50 öre per kilo sedan slutet på förra året. Även för åkerböna har priset nu stigit till uppemot 5 kronor kilot och får jag in ett parti av åkerböna så är det väldigt lättsålt, säger Magnus Sandberg, R2 agro.

Lite orolig för kvaliteten på åkerböna.
- Det är verkligen viktigt att man torkar åkerbönan ordentligt om man skall lagra den. På ett flertal ställen i år så har vi inte kunnat göra affärer eftersom torkningen inte varit tillfredställande och att man fått tillväxt av svamp som förstört åkerbönan. Åkerbönan är känslig och blir lätt angripen av svamp om den är för fuktig. Blir åkerbönan angripen av svamp går den inte att använda den i mjölkproduktionen, säger Magnus Sandberg.

Prispressen fortsätter på ekologisk grynhavre och även på maltkorn.
- Vi har få förfrågningar på ekologisk grynhavre och på maltkorn just nu. Även så märker vi att det börjar bli lite prispress på den ekologiska höstrapsen, där man satsar ordentligt med lite större arealer i både Baltikum och Polen, säger Magnus Sandberg.

2021-05-26