Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Berte Qvarn storsatsar: Halländsk havrelinje rullar nu

En stor efterfrågan på havreprodukter de senaste åren har gjort att flera kvarnar har byggt ut sina linjer för havre. Nu är även den stora nya havrelinjen på det halländska Berte Qvarn färdig och sedan mars så rullar produktionen enligt plan. En produktion som man hoppas skall tredubblas inom ett par år till cirka 50 000 ton per år och i botten till storsatsningen ligger leveranser till det expanderande företaget Oatly.

- Vi tror på havre och vi märker att vi äter och dricker allt mer. Det finns så många möjligheter att utveckla nya livsmedel från havre och vi vill vara med i det arbetet med vår långa erfarenhet av att producera hållbara livsmedel. Vi får också ett ben till att stå på vilket är bra för oss, säger Fredrik Nilsson, vd för Berte Qvarn.

Den nya havrekvarnen var färdig i januari och har sedan mars levererat havre till framförallt storkunden Oatly. Den nya linjen skall kunna processa årligen cirka 50 000 ton havre och inom 3-4 år räknar Berte Qvarn att man nått den produktionen.
- Vi ser mycket positivt på havremarknaden och därför har vi investerat 160 miljoner kronor i den nya anläggningen här i Slöinge. Det är spännande och det är den näst största havrelinjen i Sverige. Störst expansion räknar vi med på den konventionella havren. Vi ser även att eko-havremarknaden växer, men inte i samma takt, säger Fredrik Nilsson.

Havren kommer man köpa in från svenska producenter och kvaliteten är mycket viktigt.
- En hög kvalitet på havren är avgörande för oss om vi skall kunna processa den och sedan sälja den till våra kunder. Vi försöker köpa in så mycket lokal spannmål som möjligt och går inte det å är det svensk spannmål som gäller, säger Fredrik Nilsson.

I anläggningen produceras nu hel värmebehandlad havrekärna, havremjöl och klippta havrekärnor. De hela kärnorna använder Oatlys i sin tillverkning av havredryck och andra havreprodukter. De klippta kärnorna och havremjölet kommer i första hand att användas av bagerier.
– Vi har många idéer om hur vi kan utveckla mjölproduktionen och hur vi kan hitta användningsområden för skalet som skiljs från kärnan under beredningen. När det gäller ekologisk spannmål så ser vi att marknaden fortsätter att växa, men inte så kraftigt som tidigare. Hållbart, lokalt och svenskt har blivit allt viktigare för kunden, avslutar Fredrik Nilsson.

2021-05-25