Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Stor export av ekologisk spannmål från Sverige skördeåret 2020

Försäljningen av ekologisk spannmål rullar på vid den största aktören Lantmännen. Under fjolåret hanterade man drygt 150 000 ton eko-spannmål och från 2020 skörd så har exporten varit mycket stor. En export man räknar med kommer vara något lägre skörd 2021, på grund av ökad inhemsk konsumtion.

Exporten har av ekologisk spannmål har varit och fortsätter vara viktig för Lantmännen även för skörd 2021.
- Försäljningen går bra och vi har haft den största exporten av ekologisk spannmål någonsin. Tyvärr till lite lägre priser eftersom det mesta har sålts som fodervete istället för kvarnvete. För att få den extra pengen är det viktigt att se till att skörden håller protein i år, samtidigt för odlare i väst kommer den nya artikeln Reppevete KRAV innebära en lättare specifikation med bättre grundpris, säger Adnan Zelkovic, ansvarig för den ekologiska spannmålshandeln på Lantmännen Lantbruk.

Ursprunget har blivit allt viktigare och många europeiska spannmålshandlare har åkt på smällar när de köpt ekologiska proteingrödor från Kina under pandemiåret.
- EU-ursprung och svenskt står högre i kurs när man exporterar i EU. Det märks och det är handlarna beredda att betala för. Man vill inom EU vara mer självförsörjande och vill inte komma i den situation igen där man handlat dyrt och sedan inte fått råvaran man beställt, säger Adan Zelkovic.

Bara mindre lager kvar av vete och lite större lager av grynhavre kvar.
- - Jag uppfattar att de fortfarande finns lite vete kvar på gårdarna samt en del grynhavre. Raps, ärtor och bönor är däremot slut och det gör att priset på dessa råvaror nu stiger på grund av ökat behov. Sista veckorna har också priset för maltkorn på ny skörd börjat stiga. Det är nog en funktion av att många bryggerier i EU väntar på att man skall börja öppna upp pubbarna igen och att vaccinationerna snart är klara. Det längtar jag också till, avslutar Adnan Zelkovic

2021-05-06