Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nordisk råvara dubblerar arealen

Under 2021 så kommer Nordisk Råvara att utöka odlingen av gamla kultursorter av linser, ärtor och andra specialgrödor rejält. Ökningen sker både genom att arealerna utökas vid befintliga odlare samt att man plockar in nya lantbrukare.

- Vi tror på växtbaserad svensk ekologisk mat och det är vårt fokus att ta fram råvara till detta till förädlare. I år så har 12 nya ekologiska odlare anslutit sig till oss och vi utökar även arealerna vid våra befintliga odlare, säger Tomas Erlandsson, delägare Nordisk Råvara.

Man ser stora framtida möjligheter och hoppas att foodservice kommer igång igen.
- Våra flesta kunder finns inom foodservice så det är klart att det varit ett tufft år för oss. Vi ser dock väldigt ljust på framtiden och det är många nya intressanta produkter på gång som håller på att utvecklas inom livsmedelsindustrin. Några spännande produkter som vi levererar råvara till är Aloba Foods, ett Lundabaserat, utvecklingsbolag. De gör produkter av alger, havre och baljväxter och dessa produkter tilltalar mig mycket, säger Tomas Erlandsson.

Nordisk Råvara har flera nya egna produkter på gång. Den senaste släppta produkten var en svart belugalins.
- Det unika med denna lins är att den innehåller en stor mängd antioxidanter, samma som i blåbär, vilket är positivt för hälsan om man äter dom, avslutar Tomas Erlandsson.

2021-05-05