Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eko-veteraner korade till Ekoböndernas Ekobonde 2021

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren från gården Sunnansjö, väster om Uppsala, blev under Ekologiska Lantbrukarnas digitala konferens “Ekodagarna” korade till Ekoböndernas Ekobonde 2021.

- Det kändes väldigt hedrande att bli nominerade och vinsten var oväntad men glädjande! Vi är glada att den folkbildning vi försöker driva uppskattas av ekobönderna, säger Gunnar Rundgren.

Ekoböndernas Ekobonde är priset där ekobönderna själva röstar fram den ekobonde som på ett eller annat sätt gör ett bra arbete som förtjänar att uppmärksammas. Årets pristagare är veteraner inom ekobranschen och har under många års tid bidragit till debatten om mat och hållbarhet.

För sju år sedan köpte de gården Sunnansjö och har sedan dess byggt upp ett väl genomtänkt småbruk från grunden. På gården odlas grönsaker som säljs på lokala reko-ringen och åtta kor hjälper till att hålla landskapet öppet. 2020 släppte de även den uppmärksammade boken “Kornas Planet – om jordens och mångfaldens beskyddare”. De nominerades av lantbrukarkollegor med motiveringar som “inspirerande motpol till industrijordbruket” och “försvarar korna och deras viktiga roll”.
- Att det just är böndernas pris känns extra värdefullt, vi tror att bonden som mångsysslare verkligen är central i det hållbara samhälle som vi strävar mot, säger Ann-Helen Meyer von Bremen.

Just nu håller paret på att bygga om en gammal ladugård för att skapa en mötesplats där också relationer mellan människor kan utvecklas.
- Vi märker att det finns en stor okunskap om den mångfald som kan finnas på en gård. Därför vill vi inspirera och visa rent praktiskt hur man kan bidra till ett landskap där gränserna mellan fält, skog, sjö och betesmark kan luckras upp, berättar Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen. Det blev en jämn kamp om att bli Ekoböndernas Ekobonde 2021 där Bengt-Åke Karlsson, från Östergötland knep silverplatsen och Martin Karlsson, Läckö kött, Skaraborg, fick brons.

Juryns motivering:
“Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har byggt upp ett väl genomtänkt småbruk från grunden, samtidigt som de energiskt bidrar i debatten om mat och hållbart brukande. De har under många år stått upp för men också konstruktivt diskuterat det ekologiska lantbruket med välgrundade och vetenskapliga argument, alltid med en saklig och positiv attityd. Gunnar var också drivande under bildandet av Krav 1985. I en tid där nötkreatur ofta är ifrågasatt har de genom sina kommunikativa förmågor lyft kons viktiga roll i det biologiska samspelet, på ett sätt som inspirerar många ekobönder. Sammantaget är de båda givna ambassadörer för det ekologiska lantbruket.“

Om priset Ekoböndernas Ekobonde: Det ärofyllda priset Ekoböndernas Ekobonde 2021 delades ut under föreningen Ekologiska Lantbrukarnas årliga sammankomst Ekodagarna som skedde digitalt med närmare 170 deltagare. Tävlingen Ekoböndernas Ekobonde organiseras av ekobönder för ekobönder, i Ekologiska Lantbrukarnas regi. Det är ekobönder som själva nominerar den kollega de tycker är en värdig vinnare av priset och motiverar utförligt varför. Av de nominerade väljer därefter föreningens styrelse ut tre finalister som medlemmarna sedan röstar på.

Priset är en vidareutveckling av konceptet “Årets ekobonde” som föreningen delat ut tidigare. Nuvarande pris delades ut första gången 2019 och då var det ekobonden Carl Jonson, Toftens lantbruk utanför Falkenberg, som fick flest röster. Ifjol tog Håkan Carlborg, även han uppsalabonde, hem priset.

2021-03-18