Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Nordic Organic Food Fair: Slutsåld Ekomässa i Malmö Den 17-18 november genomför Nordic Organic Food fair igen I Malmö. Mässan är slutsåld och har cirka 450 utställare vara drygt 300 utställare är företag som arbetar med ekologiska produkter. Temat för året är växtbaserade livsmedel. Läs mer » onsdag 20 oktober 2021
 
KRAVs insatslista.se – underlättar att hitta eko-godkända insatsmedel En ny digital plattform för de insatsmedel som är tillåtna att använda i svenska ekologiska lantbruk har nu lanserats av KRAV. Plattformen innehåller nästan 800 produkter och lanserades i mitten av oktober. Den har tagits fram av KRAV i samarbete med forskningsinstitutet FiBL. Läs mer » måndag 18 oktober 2021
 
Krönika: Kan man sälja något som inte går att hitta? Efter en del letande lyckas butikspersonalen i den stora butiken hitta en ekologisk hårdost efter att jag själv har gett upp. Det finns en enda ekologisk ost i dessa hyllberg av hårdostar. Den ekologiska mjölken från lokala Sju Gårdar är förstås slut och jag är bara tacksam över att jag har egna kor och inte behöver titta på det påvra utbudet av ekokött där jag kan välja mellan köttfärs och … köttfärs. Om man undrar varför ekoförsäljningen sjunker, är det bara att titta hur det ser ut i butikerna. Läs mer » fredag 08 oktober 2021
 
Skarhult Eko har fått nog:Underkänt potatisutsäde skall man som odlare få ersättning för! Dåligt eko-utsäde av potatis ställer till det för många potatisodlare i Sverige. De flesta partierna håller bra kvalitet men det finns också partier som inte gror överhuvudtaget eller bara till viss del. Detta är ett välkänt problem där odlarna fått stå med mössan i handen då utsädesföretagen friskriver sig för alla risker för den dåliga utsädespotatisen. Nu tar Skarhult Eko AB upp kampen att bara behöva betala för ett fullgott utsäde. Läs mer » torsdag 07 oktober 2021
 
Prisrace på ekologisk spannmål på gång? Samtliga spannmålshandlare, både nationella och internationella, rapporterar nu om stigande priser för den ekologiska spannmålen. Frågan är om det verkligen finns tillräckligt med ekologisk spannmål i Sverige för att försörja den ekologiska spannmålsmarknaden med inhemsk spannmål denna säsong? Läs mer » onsdag 06 oktober 2021
 
Försäljning av ekolivsmedel går som tåget i Danmark på ”nätet” Knappt hälften av allt livsmedel som säljs genom e-handelssiten Coop.dk MAD är nu ekologisk. Det är tre gånger högre i e-handel än i faktiska butiker. Enligt Coop.dk MAD så stod försäljningen av ekologiska livsmedel för drygt 42 procent av omsättningen 2020 Läs mer » onsdag 06 oktober 2021
 
Ekoprofil lämnar branschen: Tåkerngrönt slutar med eko-gurka Göran Ektander som driver Tåkerngrönt utanför Väderstad har beslutat sig för att sluta med sin ekologiska gurkodling som han startade 1999. Nu letar man efter nya arrendatorer eller köpare för verksamheten. Läs mer » tisdag 05 oktober 2021
 
Underskattad tillgång på svensk ekospannmål? Nu ökar priserna på ekologisk spannmål igen. Sämre skördeutfall i Sverige, Danmark, EU och resten av världen än förväntat driver nu på aktiviteten på marknaden. Det vänder snabbt på en liten marknad som den ekologiska spannmålsmarknaden, från överskott till underskott. Läs mer » måndag 04 oktober 2021
 
Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk konventionell mat framför ekologisk Nya halvårssiffror från Ekomatcentrum visar att ekoinköpen i offentlig sektor har stagnerat de sista två åren. Kommuner och regioner köper ungefär lika mycket ekologiskt 2021 som 2019. Andelen ekologiskt har ökat i värde men inte i volym, vilket innebär att ekopriserna stigit under mätperioden. Kommunerna signalerar brist på ekologiskt kött, potatis och morötter, livsmedel som nästan alltid är av svenskt ursprung. Svenska konventionella livsmedel vinner terräng och tar marknadsandelar av det ekologiska. Enligt senaste statistiken är hela 67 procent av maten på tallriken av svenskt ursprung, 43 procent är ekologiskt och 31 procent svekologiskt, räknat i kg. Hur blev det så här? Läs mer » torsdag 30 september 2021
 
InLine – ny kombisådd teknik från Väderstad Ny spännande såteknik levereras nu av Väderstad. Första såmaskin ut med innovationen blir den sex meter breda Spirit 600C InLine. Den nya såtekniken möjliggör att kunna placera en låg gödselgiva tillsammans med utsädet utan att behöva blanda det. Det ger en jämn och säker sådd samt grödan tillgång till ett snabbt och lättåtkomligt näringsupptag. Läs mer » fredag 24 september 2021
 

EkoWeb på Twitter