Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Blomningen kartlagd i höstrapsen


Raps kan vara en riktig cashcrop för den ekologiska spannmålsodlaren. Men odlingen är ett vågspel och kan lika gärna bli katastrofal. En avgörande faktor är tidpunkten för blomningen. Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO) har fått möjlighet att kartlägga höstrapsens startpunkt för blomningen.
 
- Idén till kartläggningen föddes efter katastrofåret 2018, då väldigt många ekolantbrukare fick rapsen uppäten av baggarna. En faktor är så klart att få rapsen tidigt i jorden. Men det är också allmänt känt att det skiljer i blomningsstart för sorterna men ingen professionell kartläggning har funnits. Det har varit väldigt frustrerande att det inte funnits någon sådan data. I våra försök var skillnaden upp till 10 dagar mellan tidigaste och senaste sort, säger Albin Gunnarsson, SFO.
 
Kartläggningen gjordes på i 18 försök i Skåne, på Gotland och i Väster- Östergötland. Totalt kartlades ett 70-tal sorter, som alla finns på eller ligger nära marknaden.
 
- En tidig blomning innan rapsbaggarna kommit igång kan för den ekologiska rapsodlaren ibland handla om stora belopp. Två till tre dagars tidigare blomning kan ha väsentlig betydelse, 10-50 procent skulle jag grovt uppskatta. Vår förhoppning var att kunna stötta det ekologiska sortvalet och göra valet enklare för lantbrukaren, säger Albin Gunnarsson.
 
Kartläggningen har resulterat i ett medeltal för de sorter som provats. Den tidigaste sorten visade sig vara Florian. En sammanställning av marknadssorterna i nr 4, sidan 11 av Svensk Frötidning som kan laddas ner på www.svenskraps.se

Projektet är ett av de 36 projekt som Jordbruksverket i tre utlysningar 2018 och 2019 beviljat pengar för, i syfte att främja produktionen och konsumtionen av ekologiska livsmedel. Detta är en del av handlingsplanen för den nationella livsmedelsstrategin, ett uppdrag av regeringen. Totalt kommer cirka 50 miljoner kronor att ha betalats ut till olika ekoprojekt år 2020.

Text:
Cecilia Ryegård
cecilia@agrovektor.se
 

2019-10-16