Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

BoMill nu på den kinesiska marknaden

Det Lundbaserade företaget BoMill har fått ett genombrott på den kinesiska marknaden. Nyligen lyckades man få hem en order från en av Kinas tio största nudeltillverkare. Första ordern är på två maskiner med ytterligare en option på upp till 18 maskiner.

- Vi har ingen referensanläggning i Kina så bolaget börjar med två maskiner. Det finns inget annat företag som kan erbjuda en liknande lösning med att kunna sortera fram tjänligt vete för humankonsumtion, säger Karin Welin, VD BoMill.

I Kina har man de senaste åren haft stora problem med att stora delar av veteskörden har varit angripen av svamp och därmed också av toxiner som bildats av svampen i de angripna kärnorna. Det har medfört att stora partier med vete fått kasserats. Det unika är att BoMills sorteringsmaskin kan sortera bort de angripna kärnorna.

- Vi har i tester med det kinesiska bolaget kunnat visa att vi kunnat rädda upp till 80 procent av vetet genom att sortera bort de angripna kärnorna med vår sorteringsmaskin. Det är vi glada över och det har också gjort att vi kunnat sälja våra första maskiner hit, säger Karin Welin.

Totalt har BoMill nu sålt 37 sorteringsmaskiner runtomkring i världen. Ett par i Sverige, ett gäng i Italien, Canada, USA och nu senast till Kina. Företaget har idag 16 anställda och tillverkningen av maskinerna sker i Sverige. Företaget räknar med att man kommer göra sina första svarta siffor om fyra fem år, eftersom man är inne i en kraftig tillväxtfas. Ifjol omsatte BoMill drygt 10 miljoner kronor.

2019-10-10