Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Veganskt ratas till förmån för ekologiskt av stjärnbagaren


I en stor intervju i Aftonbladet redogör stjärnbagaren Sébastien Boudet för sin syn på ekologiska livsmedel kontra vegansk kost. För honom är valet enkelt. Inget som inte är ekologiskt kommer på hans tallrik enligt honom själv. Det samma gäller i hans bageri.

– Jag jobbar direkt med 27 bönder och använder mig bara av ekologiska råvaror, säger han till Aftonbladet.

Sébastien Boudet en förebild för många som vill förstå hur saker och ting hänger ihop och påverkar miljö och klimat. Det är en självklart att välja bort snabbmat, vegansk mat som inte är ekologisk och importerade råvaror, enligt Sebastien. Han menar att även om maten är vegetarisk eller vegansk så har den fortfarande ofta orsakat stora utsläpp i form av besprutade råvaror och konstgödsel i jordar.

– Ja, det kostar lite mer med ekologiskt, men det betalar sig i längden. Att inte köpa ekologiskt är lite som en sån reklam: Köp nu och betala efter påsk. Men det som är billigt nu kommer att kosta oss i framtiden.

Han berättar vidare om hur dumt det kan bli när konsumenter tror att de gör rätt, men inte har kunskap om hela systemet. Exempelvis att bin transporteras till mandelodlingar från Ukraina till Kalifornien, en resväg som skördar många biliv.

– Veganer äter inte honung för att bina har jobbat för den, men de äter smoothie med papaya, mango, kokos och avokado och så spetsar de den med mandelmjölk....

Läs hela intervjun här>>

2019-09-24