Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Världsunik nyhet hos Arla: klimatneutralt ekosortiment


För första gången i världshistorien får konsumenterna nu möjlighet att köpa ett helt klimatneutralt mejerisortiment. Det är Arla som sjösätter sitt ekologiska sortiment i ett nytt, klimatkompenserat och klimatslimmat koncept. De ekologiska Arlabönderna går där med före och har genomfört klimatanpassade förändringar i produktionen och på gården. Där utsläppen inte går att få bort har Arla klimatkompenserat.

– Oss veterligen är det här världens första ekologiska mejerisortiment med netto noll klimatavtryck, det är jag riktigt stolt över. Vi hoppas också att den här satsningen ska bidra till en större förståelse kring värdena som det ekologiska jordbruket ger, inte minst för bevarandet av den biologiska mångfalden, säger Patrik Hansson VD Arla Sverige.

Arla har som målsättning att hela mejeriproduktionen ska var klimatneutralt senast år 2045. Ekobönderna är alltså 25 år före detta mål. Klimatavtrycket beräknas enligt globala standarder och innefattar hela värdekedjan, inklusive konsumentens resa till butik.

Lanseringen kommer dessutom helt rätt i tiden när en växtbaserad konkurrent till Aral lanserat en mycket aggressiv kampanj mot mejeriprodukter där man framställer mejeriproduktionen som en stor klimatbelastning. Arla kan nu tvätta av den stämpeln och samtidigt framhålla andra, positiva aspekter som den ekologiska mjölkproduktionen för med sig, till exempel ökad biologisk mångfald och förhöjd kolinlagring.

– Jag är mycket stolt över att vi nu erbjuder konsumenterna möjligheten att välja ett sortiment av mjölk, grädde och ost som både värnar klimatet och den biologiska mångfalden, säger Kristina Hammerö ansvarig för Arlas mjölkkategori.


2019-09-24