Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Bra ekoskörd på Varaslätten – rekordinvägning?


Per Ullberg, VD Varaslättens Lagerhus
I år räknar man med att ta emot cirka 20 000 ton ekologisk spannmål i Varaslättens Lagerhus anläggning i Tråvad.

- Det mesta ser bra ut för oss när det gäller skörden. Volymen är bra i vårt område, men stora skördar av vete gör ofta att proteinhalterna sjunker, vilket vi kan se både vid konventionellt och ekologiskt vete i vissa partier. Men generellt är det ett mycket bra år hittills, säger Per Ullberg, VD Vara Lagerhus.

Låg aktivitet i handeln
Det är lägre prisnivåer att räkna med på den ekologiska spannmålen, jämfört med ifjol. Det som nu avgör vad prisnivån hamnar på är hur man lyckas med exporten.
- Ja, risken är att priserna blir något tryckta, vi får se vad det landar på. Spannmålshandlarna inväntar just nu skörden och i slutet av september och oktober brukar den vara i full gång och då vet vi mer hur efterfrågan ser ut, säger Per Ullberg.

Vad är ditt tips för att få ett bra pris nu?
- Om du inte har odlingskontrakt så lagra in och vänta med att sälja den ekologiska spannmålen. Att leverera in spannmål utan kontrakt i skörd innebär extra risker och kostnader för oss eftersom volymerna inte är planerade, speciellt ett år som detta med stor stora skördevolymer. Så ett odlingskontrakt om leverans i skörd är det bästa om man har tänkt att leverera direkt vid skörd, säger Per Ullberg.

Vill Ni köpa mer ekologisk spannmål då?
- Vi är alltid intresserade av att köpa bra ekologisk spannmål om man kan lagra in och ta hand om den själv. Just nu tar vi hand om våra medlemmars spannmål och kontrakterad spannmål på bästa sätt och trycket är stort i anläggningen. Som mest har vi vägt in lite drygt 9 000 ton konventionell och ekologisk spannmål på en dag, säger Per Ullberg.

2019-09-18