Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Se upp med kartong- och pappersförpackningar till livsmedel


Allt fler konsumenter försöker undvika plastförpackningar till livsmedel. Nu visar undersökningar att alternativ som kartong och papp inte alltid är en bra lösning. En europeisk undersökning från 2015 visar att 68 procent av konsumenterna föredrar kartong eller pappersförpackningar, medan 32 procent föredrar plast.

Flera konsumentföreningar i Europa har nu gjort en gemensam undersökning av marknaden för pappers-och kartongemballage för livsmedel. De visar att flera av förpackningarna innehåller problematiska kemikalier som misstänks vara cancerframkallade. I 22 av 76 testade förpackningar av kartong, papp och papper hittades otillåtna ämnen i 22 stycken. I flera fall kunde ämnena även uppmätas i maten som var förpackade i dem.

Innehållet i pappersförpackningar är i stort sett oreglerat i EU, medan plastförpackningar har hårda regleringar.

Testerna visar också samtidigt att det finns pappersförpackningar utan farliga kemikalier, vilket visar att det finns alternativ

Källa: okologi.dk

2019-08-14