Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

USA diskuterar att tillåta GMO i ekoproduktion


Det amerikanska jordbruksdepartementet öppnar upp för att starta en debatt om att tillåta genmodifierade grödor i ekologisk produktion. GMO har hittills varit är bannlyst i ekologisk produktion och i Europa även i konventionell produktion tills vidare. Men nu diskuterar man alltså att tillåta GMO i ekologisk produktion i USA.

- Det finns en möjlighet att öppna en diskussion där man överväger om det är passande att tillåta några av dessa nya teknologier som innebär genmodifiering. Detta för att stärka ekoproduktionen och öka till exempel tork- och sjukdomsresistensen samt höja avkastningen, säger Greg Ibach, undersekreterare i jordbruksdepartementet när han nyligen deltog i en hearing om ämnet, enligt Okologi.dk.

I USA har man nu startat en landsomfattande namninsamling mot GMO i ekologisk produktion. En undersökning från 2017 visar att 70 procent av ekokonsumenterna handlar ekologiskt specifikt just för att undvika GMO.

- Om man skulle tillåta viss GMO skulle man inleda en vandring på en farlig väg där skalan blir glidande.  USDA kommer att få svårt att hitta resurserna till att spåra och kontrollera de GMO-tekniker som man i så fall vill tillåta i ekoproduktionen, säger Marie Burcham, talesperson för ekoorganistaionen The Cornucopias, som startat namninsamlingen.


Text:
Cecilia Ryegård
0046 708-1525992019-08-13