Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Dansk Professor fördömer konventionell frukt och grönt


Philippe Grandjean professor i miljömedicin vid Syddansk Universitet går ut hårt mot konventionell frukt- och grönsaksodling. Framför allt när det gäller importerade citrusfrukter. Uttalandet kommer i samband med att den danske jordbruksministern Mogens Jensen vill förbjuda preparatet chlorpyrifos även i importvaror.

Preparatet har varit förbjudet sedan 2012 i Danmark (i Sverige sedan 2008) men är godkänt inom EU och ett 100-tal länder, och återfinns i en tredjedel av alla prover på importerade konventionella citrusfrukter i Danmark. Preparatet tros ha en skadlig inverkan på fosters och barns hjärnor. Philippe Grandjean varnar också för att odlarna kommer att gå över till det snarlika preparatet chlorpyrifos-metyl och att detta också bör förbjudas.

- Låt oss lägga press på ministern som konsumenter. Ät ekologisk frukt (...) Vi har idag en jordbruksproduktion som svämmas över av kemi. Vi bör sluta med denna kemanvändning, så vi undviker obehagliga överraskningar. Till exempel att tusentals barn fått skador på hjärnan som följd av att man ville bekämpa några skadedjur med några kemiska medel som dessvärre också visade sig skadliga för barns hjärnor, sade Philippe Grandjean i dansk radio P1.

Läs hela artikeln här>>

2019-08-07