Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiska Lantbrukarna: Det är nära nog en skymf!


Ett uttalande från Centerpartiet i Göteborg, där man påstår att ekologiskt kött skulle ge en högre klimatpåverkan än konventionellt kött och att det är brist på svenskt ekologiskt kött har fått  Ekologiska Lantbrukarna att reagerar kraftfullt. Man arbetar nu på ett bemötande av uttalandet och ber bland annat sina medlemmar om inspel i frågan.

Uttalandet gjordes av politikern Naod Habtemichael, kommunalråd för Centerpartiet i ett pressmeddelande och till SVT Nyheter Väst, angående att Göteborgs Stad slopar sitt politiska mål sedan fem år tillbaka att 100 procent av det kött som köps in till den kommunala verksamheten ska vara ekologisk. Läs reportaget här>>

"Vi vet att utbudet av kött som är svenskt och ekologiskt inte räcker till i dagsläget " och "Ekokött har mycket högre koldioxidutsläpp så vi hoppas genom det här att vi bidrar till att Göteborgs stads klimatavtryck minskas" sade Naod Habtemichael bland annat.

Uttalandet och beskedet fick även skribenten i Expressen Csaba Bene Perlenberg att i en krönika jubla över faktumet att Göteborg tar bort sitt ekomål. Han spinner även vidare på Chalmersforskaren Stefan Wirseius påstående att ekologisk produktion är sämre för klimatet på grund av att mer mark tas i anspråk. Läs krönikan här>>

- Att påstå att klimatpåverkan från ekologiskt kött skulle skilja sig nämnvärt från annat svenskt kött är stämmer inte, särskilt inte som man inte specificerar djurslag närmare utan bara pratar om "kött" överlag. Att dessutom påstå att det inte finns svenskt ekokött när svenska ekobönder har svårt att få merbetalt eller till och med avsättning för våra djur är nära på en skymf, skriver Ekologiska Lantbrukarna i sitt medlemsbrev.

2019-08-06