Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

WWF om Halloumi: Kan vara sämre än kött Sveriges konsumtion av Halloumi har på kort tid ökat explosionsartat, från 21 ton 2010 till 4 000 förra året. Produkten lanseras ofta som ett miljövänligare och hälsosammare alternativ till kött. Äkta Halloumi tillverkas av ko- och getmjölk. Halloumi får bara göras på Cypern och därifrån importeras all Halloumi som säljs i Sverige.  Cypern är även det land i EU som använder mest antibiotika till djur inom lantbruket. Det går åt hela 40 gånger mer per djur i Cyperns jordbruksproduktion i än Sverige. WWF uppmärksammar nu detta för att höja svenskarnas medvetenhet om antibiotikaanvändningen. Även om Halloumin i sig är fri från antibiotika så bidrar den konventionella produktionen till att öka resistensen. Halloumi kommer att ingå i WWFs konsumentguide som kommer i höst och WWF flaggar för att produkten inte kommer att få grönt ljus.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert till SVT.

Antibiotikaresistens räknas idag till ett av dom största hoten mot den globala folkhälsan. År 2050 riskerar tio miljoner människor att dö om inte krafttag tas mot antibiotikaresistensen, enligt FN. Inom ekologisk produktion är det inte tillåtet att i förebyggande syfte ge djur antibiotika. Den som inte vill bidra till en ökad antibiotikaresistens kan därför välja ekologisk Halloumi.


2019-07-01