Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Paradiset bannlyser livsmedel från Brasilien

Sveriges enda dagligvaruhandelskedja för ekologiska livsmedel, Paradiset, har tagit beslutet att bojkotta alla (konventionella) livsmedel från Brasilien.  Anledningen är att Brasiliens nyttjande av bekämpningsmedel ökat dramatiskt på kort tid, enligt Paradiset. Hittills i år har 169 nya bekämpningsmedel godkänts och ytterligare 1 000 väntar på godkännande under 2019. Flertalet av dessa bekämpningsmedel inte tillåtna i EU och därmed inte i Sverige. Enligt Paradiset har flera av de nu godkända ämnena tydliga kopplingar till cancer och det saknas kontroller och studier över hur de olika bekämpningsmedlen reagerar med varandra.

-Vi kan inte med gott samvete fortsätta att erbjuda livsmedel från Brasilien så länge som både mängd, och takt, av bekämpningsmedel ökar så kraftigt i landet. Vi har därför omgående beslutat att de måste plockas ner från våra hyllor för att, som alltid, kunna erbjuda Sveriges hållbaraste och renaste matkasse, säger Johannes Cullberg, Paradisets VD och grundare.

Att antalet tillåtna bekämpningsmedel ökat så pass kraftigt beror på landets president, Jair Bolsonaro, som tillträdde vid årsskiftet och utsåg en öppen förespråkare av kemiska bekämpningsmedel som jordbruksminister.

De brasilianska ekologiska produkterna omfattas inte av bojkotten  men de konventionella kommer att plocka bort. Arbetet med detta har redan påbörjats och kedjan ber kunder uppmärksamma butikspersonalen på om man skulle glömt något på hyllorna.

Brasiliens reaktion har inte låtit vänta på sig. I ett öppet brev skriver den brasilianska ambassaden om Brasilien som en supernation när det gäller jordbruk. Man framhäver också att man bara ligger på plats 5-7 över de nationer i världen som använder mest bekämpningsmedel. Uttalandet imponerar inte på Johannes Cullberg. Han säger till Fri Köpenskap:

- Det är lite komiskt att de vill framhäva att de faktiskt bara är femte sämst i världen när det gäller bruket av bekämpningsmedel. För mig är det bara ett bevis på att det är läge att ta bojkotten till en ytterligare nivå.


Foto: Paradiset

 
2019-07-01