Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rekord i ekoomläggning och -konsumtion i Frankrike

I EUs största lantbruksland, Frankrike, lade 5000 lantbruk om till ekologisk produktion under 2018. Aldrig förr har så många ställt om till ekoproduktion. Förra rekordet låg på 4 200 lantbruk, som uppnåddes både 2016 och 2017. Det betyder att den franska omläggningen slagit rekord tre år i rad, detta enligt Agence Bio, den franska intresseorganisationen för den ekologiska branschen.

Trots det är andelen av den ekologiska arealen fortfarande bara knappt hälften av den svenska (20 %) och ligger på 7,5 procent, även om nästan 10 procent av antalet lantbruk nu är ekologiska. Totalt brukas nu 2 miljoner hektar ekologiskt i Frankrike, vilket är en ökning med 17 procent under 2018.

- Vi har tagit ett steg framåt i sektorn för ekologi. Förr var det konstigt att ställa om sin produktion till ekologiskt, det är det inte nu, kommenterar Philippe Henry, lantbrukare och ordförande i Agence Bio.

Enligt den franska regeringen har den ekologiska konsumtionen i landet också stigit med 15 procent till ca 100 miljarder SEK, och den franska restaurang/cateringkonsumtionen av ekolivsmedel ökat med 27 procent.

2019-06-25