Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmark: prisfall för ekologiska varor

De senaste två åren har ekologiska produkter generellt sett sjunkit i pris i Danmark. Det visar en priskontroll som konsumentföreningen Forbrugerrådet Taenk har gjort när det gäller ekologiska kolonialvaror, frukt & grönt. Mätningarna har genomförts sedan 2015.

På 15 kontrollerade produkter skiljer det totalt ca 150 SEK på billigast och dyrast butik i undersökningen. Men även ett generellt prisfall har noterats. På tre år har priset fallit med ca 120 SEK på dessa 15 artiklar hos butikskedjan Superbrugsen och hos Netto ca 110 SEK. Enligt Per Østergaard Jacobsen, expert på detaljhandel och extern lektor på Copenhagen Business School, är detta ett ”drastiskt prisfall” och han tror att priserna kommer att fortsätta falla. Orsaken är att konkurrensen om de ekologiska konsumenterna blivit stenhård i Danmark.

- Tidigare var priser på vanligt smör och öl lockpriser för att få in kunderna i butiken, men u är det ekologiska produkter som är dragplåstret och basvaror som mjöl och socker, säger han.

Henrik Hindborg, marknadschef hos Økologisk Landsforening menar att de sjunkande priserna är en av förklaringarna bakom det ekologiska sortimentets starka tillväxttakt de senaste åren. Han tror dock inte på ett fortsatt prisfall.

- Jag tror att vi nått en prisnivå som de flesta tycker är rimlig. Priserna är inte längre våldsamt höga. Självfallet fortsätter kedjorna att slåss om de ekologiska konsumenterna, men de är inte särskilt priskänsliga. Så lägre priser ger inga stora kundförflyttningar. Det handlar istället om att bygga in andra värden i sortimentet om kedjorna vill locka ekokunder: bättre smak, kvalitet, convenience, nya sorter och hållbarhet. Helt enkelt öka spännvidden och djupet i sortimentet. Men om priserna faller ytterligare är et inga producenter som har råd att investera i produktutveckling. Vi har nått en nivå där flera av ekoproducenterna nu känner sig pressade, säger Henrik Hindborg.

Källa: Organic Denmartk

2019-06-19