Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Danmark följer efter Sveriges nationella ekomål?

Sveriges regering satte ett av världens mest ambitiösa ekomål för offentlig sektor när den förra regeringen tog beslutet om att verka för att 60 procent av livsmedelsinköpen till Sveriges offentliga sektor skulle vara ekologiska år 2030.
Danmark är världsbäst på eko när det gäller privat konsumtion, med en andel på ca 12 procent, mot Sveriges knappt 10, men nu talar mycket för att de danska politikerna är beredda på att följa i de svenska politikernas fotspår. Enligt Organic Denmark finns en bred majoritet i Folketinget för att sätta ett mål om att minst 60 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska. Både oppositionen och regeringspartierna Konservativa Folkepartiet och Dansk Folkeparti är för ett sådant mål. - Det är viktigt att det offentliga är med och styr utvecklingen i rätt riktning. Därför skall vi ha mål för ekologiskt i de offentliga köken, säger Mette Abildegaard, Konservativa Folkepartioets talesperson i klimat- och miljöfrågor.

2019-05-29