Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.
Lunds kommun vann Ekomatsligan, och vann även samtidigt Svekomatsligan med 53 procent – och Ekobrödspriset med 77 procent och fem kommuner har redan klarat det nationella ekomålet 60 procent ekologiskt till 2030... Ekomatsligan har nu avgjorts. Där kröns den offentliga verksamhet som har högst ekoandel i Sverige. Det blev Lund som tog hem priset, inte bara i Ekomatsligan, med 82 procent, utan även i Svekomatsligan, alltså hur mycket svenskt ekologisk mat man köper in, där man ligger på an andel på 53 procent. Men inte nog med detta – som grädde på moset vann man även Ekobrödsligan, där man hade 77 procent ekologiskt bröd i inköp. - Fantastiskt kul att vi vinner årets Ekomatsliga. Vi har snubblat på målsnöret de senaste fem åren och då är det extra roligt att vinna igen. Alla kommunens engagerade medarbetare är delaktiga i vinsten. Det finns ett stort engagemang kring Lunds 100 % mål som skapat ett unikt samarbete i kommunen. Detta är ett bevis på att en tydlig målsättning skapar resultat, säger Linda Sandgren, utvecklingssamordnare på Måltidsservice i Lund. Fem kommuner har redan klarat det nationella ekomålet 60 procent ekologiskt, som är satt till år 2030: Lund, Vellinge, Malmö, Örebro och Borlänge. Ekomatsligan 2019 genomfördes den 22 maj på Rörstrands slott i Stockholm. Kockprofilerna Rune Kalf Hansen och Ulrika Brydling delade ut priserna till dryga 40 kommuner, regioner och statliga verksamheter med höga ekologiska inköp under 2018.

2019-05-23